سبوس گندم یکی از منابع غنی فیبر نامحلول است. این ماده حاوی ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدان است. سبوس گندم تأثیر قابل توجهی بر فیزیولوژی و سلامت دستگاه گوارش دارد و میتواند به تنظیم حرکات روده، افزایش حجم مدفوع و کاهش سرعت تخلیه معده کمک کند.
فواید سبوس گندم برای سلامت گوارش
یکی از ویژگیهای برجسته سبوس گندم، تأثیر آن بر افزایش حجم مدفوع است که بیشتر از سایر غلات مانند جو دوسر، سبزیجات و میوهها است. این خاصیت به تنظیم حرکات روده و پیشگیری از یبوست کمک میکند. با این حال، اسید فیتیک موجود در سبوس ممکن است جذب برخی مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، آهن و روی را کاهش دهد؛ زیرا این اسید میتواند با این مواد معدنی ترکیب شده و تشکیل کمپلکسهای فیتات-معدنی بدهد که جذب آنها را در بدن مختل میکند.
تأثیرات محافظتی سبوس گندم بر بیماریها
مطالعات مختلف نشان دادهاند که مصرف سبوس گندم میتواند اثرات محافظتی در برابر بیماریهای مختلفی داشته باشد. این بیماریها شامل بیماریهای قلبی-عروقی، چاقی و برخی بیماریهای گوارشی از جمله یبوست، بیماری های مربوط به روده و سرطان روده میشوند. این اثرات مثبت به دلیل محتوای بالای فیبر نامحلول و سایر ترکیبات مفید موجود در سبوس گندم است.
سرانه مصرف فیبر و اهمیت افزایش آن
امروزه لازم است مصرف فیبر را به دلیل خواص سلامتی بخشی که دارد زیادتر کنیم. در بسیاری از کشور ها سرانه مصرف فیبر رعایت نمی شود مثلا در اسپانیا، میانگین مصرف فیبر روزانه حدود 18 گرم است که کمتر از میزان توصیهشده یعنی 30 گرم در روز میباشد. بنابراین، افزایش مصرف مواد غذایی حاوی سبوس گندم میتواند به رسیدن به این میزان توصیهشده کمک کند و از بروز بیماریهای مرتبط با مصرف ناکافی فیبر جلوگیری کند.
نتیجهگیری
سبوس گندم به عنوان یک منبع غنی از فیبر نامحلول، نقش مهمی در بهبود سلامت گوارشی و پیشگیری از بیماریهای مزمن دارد. با توجه به مصرف پایین فیبر در بسیاری از جوامع، افزایش مصرف سبوس گندم و دیگر غذاهای غنی از فیبر میتواند به بهبود سلامت عمومی کمک کند و خطر ابتلا به بیماریهای مختلف را کاهش دهد. توصیه میشود که سبوس گندم به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل و سالم، به منظور دستیابی به فواید گسترده آن برای سلامتی، بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.
در نان گندم زار ما با تولید انواع نان های حاوی سبوس به فکر سلامت شما عزیزان هستیم.